Übersetzt mit Google Translate. Originaltext anzeigen .
Gert Hendriksen (1922-1993)
Een typisch weids, Hollands rivierenlandschap op een druilerige, mistige ochtend. De zon krijgt voorlopig geen kans om door de nevel heen te breken. Geen sterveling te zien; zelfs koeien, kraaien, eenden en reigers hebben hun heil elders gezocht. Dit in ons land niet onbekende, stille tafereel is, als je het op je laat inwerken, totaal stressloos, ja zeer rustgevend, waarbij gedachten makkelijk wegzweven.
De in Utrecht geboren Gerardus ('Gert') Hendriksen is volgens de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen leerling van Henk Carlier en Joop Dam. Henk Carlier is kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer en maakt in 1976 een plaquette in brons ('Liudger en Bernlef') voor de gevel van het oude gemeentehuis te Lochem. Joop Dam is kunstschilder, schrijver en beeldhouwer en volgt rond 1940 aquarelleerlessen bij Kees Verwey.
Gert Hendriksen, die volgens 'de Scheen' uitsluitend aquarellen in impressionistische trant van landschappen maakt, zal de technische kneepjes van het werken met waterverf ongetwijfeld van Joop Dam hebben geleerd. Kenmerkend voor de landschappen van Hendriksen, zo vermeldt deze kunstenaarsencyclopedie, zijn de ruimte en de sfeer met veelal nevel, regen of storm als smaakmakende ingrediënten en al dan niet gestoffeerd met dieren.
De kunstenaar heeft in Utrecht gewoond en gewerkt en daarna in Vleuten-De Meern, dus aan de rand van Hollands groene hart. Volgens informatie van het RKD overlijdt hij op 9 mei 1993 in Brakel (bij Zaltbommel), midden in het rivierenlandschap dat hem zovele jaren inspiratie heeft geboden. In 1963 heeft hij een solo-expositie bij kunsthandel Arti. Er wordt in 1990 nog een aquarel van zijn hand geveild bij veilinghuis Derksen in Arnhem en daarna nog een drietal in 2012 bij hetzelfde veilinghuis, maar daarmee houdt de informatie jammer genoeg op.
Je zou verwachten dat er meer over hem te vinden is bij de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), maar die weet evenveel als 'de Scheen' en kunstenaarsencyclopedie Jacobs heeft weer precies dezelfde informatie overgenomen, dus ook daar worden we niet wijzer. Hendriksen zal in de laatste decennia van zijn leven toch nog wel eens geëxposeerd hebben?