Traduit avec Google Translate. Texte original afficher .
2 opmerkelijke schilderijen van Dirk Bakker (1949-2021), rechtstreeks afkomstig uit de collectie van de Alkmaarse kunstenaar. Het betreft hier een tweetal 'vergeten' werken -zoldervondsten- die mogelijk als "onaf" kunnen worden beschouwd.
De items zijn verschillend van grootte: Het grootste meet 70 x 70 cm, de ander is 60 x 60 cm. Deze laatste is rechtsonder gesigneerd maar dit is nauwelijks leesbaar. Tevens achterop de lijst gesigneerd. Het grotere werk is daarentegen niet gesigneerd maar onmiskenbaar van dezelfde hand.
De doeken verkeren in een goede staat, geen gaten of zichtbare gebreken.
Foto's maken deel uit van de beschrijving.
Over de kunstenaar:
Dirk Bakker heeft gestudeerd aan de Vrije Academie te Den Haag en aan de Ateliers 63 te Haarlem. Aan de Ateliers 63 heeft hij les gehad van Co Westerik. Hij woonde en werkte in Alkmaar.
Zijn werken zijn herkenbaar en geliefd. Ze hebben een figuratief en surrealistisch karakter. Met veelal primaire kleuren en opvallende (en herkenbare) figuren vertelt de kunstenaar een verhaal, maakt hij een statement.
Dirk Bakker zet op tekenachtige manier graag heftige complementaire kleuren tegen elkaar. In de benadering van de achtergrond toont hij zich een genuanceerd schilder. Meestal staan de hoofdpersonen alleen op het doek. Attributen rond hem of haar duiden op een situatie
Dirk Bakker schildert fascinerende figuren die het midden houden tussen mensen en poppen. Vaak bekende (strip)figuren die midden in het vlak zijn geplaatst, soms eenzaam zwevend. Door de heldere en duidelijke kleuren lijken de werken van Bakker op het eerste gezicht op voorstellingen voor kinderen. Bij nadere beschouwing hebben ze een dubbele betekenis en wordt de beschouwer in verwarring gebracht.
Bakker: "De symboolwaarde van figuren (...) wordt direct door iedereen herkend. Dat vereenvoudigt het communiceren en maakt mijn werkproces spannender. Omdat ik schilder met het gevoel dat het eigenlijk niet mag."
Werk van Dirk Bakker is aangekocht door diverse verzamelaars en musea , o.a. Stedelijk Museum Alkmaar, Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Het Kruithof ‘s-Hertogenbosch.