Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 - Verkocht

Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!
Dit item is verkocht Toon item
Beeld / Object

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!
Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!Carolein Smit - Sculptuur | 'Mercurius met petasus en talaria' | 2000 kopen? Bied vanaf 10!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Carolein Smit (1960)
Type kunstwerk Beeld / Object
Jaartal 2000
Techniek Verbronsd
Afmetingen 16 x 6 x 4 cm (h x b x d)
Gewicht 540 gram
Gesigneerd Ongesigneerd
Fraai en zeldzaam sculptuur van Carolein Smit. Typische gaatjesstructuur waar ze bekend om staat. 

Uitgegeven bij de beursgang van Crucell, komt weinig op de markt.

In tegenstelling tot wat veel verkopers beweren gaat het niet om puur bronzen beeldjes. Het betreft een legering met tin, zilvertin genoemd, waarna de beeldjes in een bronsbad gaan. De voornaamste reden voor deze keuze is de structuur van de beelden van Carolein Smit. De bekende gaatjes in haar werk zijn lastig te gieten in brons. Daarom is gekozen voor een ander materiaal en een bijzondere techniek, namelijk het 'slingergieten'. Hierbij wordt een mal met een metaal gevuld, terwijl deze heel snel rondgedraaid wordt.

Mercurius (in ouder Nederlands ook Merkuur) is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was de god van de handel, reizigers en winst. Reeds zijn naam duidt hem als zodanig aan, daar zijn naam waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat "koopman" betekent. Zijn Etruskische tegenhanger was Turms.

Eerst door het verkeer met de Grieken kreeg Rome behoefte aan een handelsgod, die het vroeger niet had bezeten. Zijn dienst schijnt ingevoerd te zijn toen, kort na de verdrijving van de koningen, Rome door de handel voor hongersnood werd behoed. Zijn eerste tempel werd in het jaar 495 v.Chr. ingewijd op de Aventijn.

Oorspronkelijk was hij alleen een god van de graanhandel. Bij de inwijding van zijn tempel werd er een collegium, een gilde van Mercuriales opgericht, wier plicht het was de woekerwinsten, die de Patriciërs bij de verkoop van het koren trachtten te behalen, tegen te gaan en een meer geregelde verbinding met de Griekse graanmarkten tot stand te brengen. Later werd hij evenwel een god van de handel in het algemeen, niet het minst van de kleinhandel.

In de verschillende straten van Rome had hij beelden en kapellen, door de kramers en kooplieden, die iedere straat bewoonden, opgericht. Zijn oudste en voornaamste tempel lag bij het Circus Maximus. Op de Idus van mei (15 mei) offerden de kooplieden hem en zijn moeder Maia, aan wie de maand waarin zijn feest gevierd werd, was geheiligd. Dit festival, Mercuralia of Mercuraliën genoemd, ging gepaard met het besprenkelen van hun hoofd, schepen en koopwaar met water van een heilige bron door de kooplieden. Dan werd de zegen van de god afgesmeekt, zowel over de handelsondernemingen die men voor had, als over de listen die men zou gebruiken, en het bedrog dat men van plan was te plegen.

In latere tijden bleef echter Mercurius niet alleen de god van de handel; meer en meer werd hij vereenzelvigd met de Griekse Hermes. De caduceus, de staf, die Mercurius droeg, is geheel en al van deze god uit de Griekse mythologie overgenomen.

Door het handelsverkeer heeft zich de dienst van Mercurius ook over de noordelijke gewesten verspreid, waar een groot aantal kleine bronzen beelden van de god gevonden zijn, herkenbaar aan hun met slangen omwonden staf en hun geldbuidel. Mercurius wordt afgebeeld met symbolen die snelheid aangeven: gevleugelde sandalen (talaria), een gevleugelde helm (petasus) en een met slangen omkronkelde gevleugelde staf (caduceus).

Naast de caduceus en de geldbuidel had Mercurius nog volgende attributen: De haan: als symbool van de nieuwe dag. De bok of geit: als symbool van de vruchtbaarheid. Hij is tevens de beschermer van de herders en de kudden. De schildpad: Mercurius ontwierp de eerste lier, gemaakt van het pantser van een schildpad. (bron wikipedia)
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Woudrichem, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 11,00
Naar België € 15,00
Naar Duitsland € 15,00
Europese Unie € 17,00
Wereldwijd € 27,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .

Carolein Smit (1960) 

Nederlands Nederlands Alle items van deze kunstenaar (4)

Geplaatst door  JJvanWijk
Lid sinds 2015
951 verkochte items
Alle items van deze verkoper (106)
6
16
4