Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis"

Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis" kopen? Bied vanaf 30!
Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis" kopen? Bied vanaf 30!Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis" kopen? Bied vanaf 30!Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis" kopen? Bied vanaf 30!Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis" kopen? Bied vanaf 30!Opland - politiek tekenaar - grote gemengde techniek/collage "dorst naar kennis" kopen? Bied vanaf 30!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Opland (1928-2001)
Type kunstwerk Tekening / Aquarel
Periode 1945 t/m 1999
Techniek Gemengde Techniek
Drager Papier
Ingelijst Niet Ingelijst
Afmetingen 50 x 70 cm (h x b)
Gesigneerd Handgesigneerd
  • Karakeristieke gemengde techniek (gouache, stift, collage) op papier, gemaakt door de bekende (Volkskrant) cartoonist/politiek tekenaar rob Wout alias OPLAND. Linksonder getiteld "dorst naar kennis" en onderdeel van een complete serie van 11 "politieke deugden" die hij in de jaren 80 heeft gemaakt.  Verkeert in goede conditie, aan de randen wat verkleurd. 


Opland werd Hersteld Evangelisch Luthers opgevoed in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Hij maakte de crisisjaren van voor de oorlog mee.
Al op jonge leeftijd tekende Opland voor de schoolkrant of hij prikte zijn tekeningen aan het schoolprikbord. Na de middelbare school volgde hij de christelijke HBS.
Na de HBS wilde Opland reizen, de wereld zien. In die tijd waren er twee mogelijkheden om dat te bereiken: een rechtenstudie of naar de Politiek Sociale Faculteit. Opland koos voor dat laatste, maar de buitenlandse dienst bereikte hij nooit. Om zijn studie te kunnen betalen, verkocht hij zijn tekeningen.
Toen Opland een pleuritis opliep, staakte hij zijn studie om wat meer rust te kunnen nemen. Hij begon meer en meer te tekenen en zo kwam hij in 1947 als tekenaar bij De Groene Amsterdammer terecht. Hij was toen 19 jaar, onervaren en ongeschoold. Toch sloegen zijn tekeningen als een donderslag in op het Binnenhof. Een jaar later kon hij bij de Volkskrant beginnen; hij was door de toenmalige hoofdredacteur persoonlijk gevraagd.
In mei 1992 was er een tentoonstelling Politiek in Prent in het provinciehuis in Haarlem.
Opland overleed op 73-jarige leeftijd in Amsterdam op 19 juli 2001.





Conditie
ConditieGoed
wat verkleuring en onregelmatigheden aan de randen. Losbladig
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Purmerend, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 7,00
Naar België € 15,00
Naar Duitsland € 15,00
Europese Unie € 17,50
Wereldwijd € 20,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .