Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd

Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!
Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!Karel Colnot - Bergense school - groot olieverf op doek "stilleven op tuintafel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 470!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Karel Colnot (1921-1996)
Type kunstwerk Schilderij
Jaartal 1970
Techniek Olieverf
Drager Canvas (Doek)
Onderwerp Stilleven
Ingelijst Ingelijst
Afmetingen 90 x 80 cm (h x b)
Incl. lijst 100 x 90 cm (h x b)
Gesigneerd Handgesigneerd
  • Fraai en groot expressionistisch olieverf op doek schilderij, in 1970 geschilderd door de (nabloei) Bergense school schilder karel Colnot (1921-1996). Linksonder (restant) signatuur en gedateerd. Het schilderij en de lijst verkeren in goede conditie. 



Karel Marinus Hendrikus Colnot, werd in 1921 te Bergen geboren. Hier en in Amsterdam werkte hij voornamelijk. Hij was de zoon van Arnout Colnot en hij vormde zich zelf. Karel Colnot schilderde, aquarelleerde en tekende portretten, landschappen en stillevens in de trant van de Bergense School.
Opvallend is het dat zijn vader Arnout zich steeds fel heeft verzet tegen het voornemen van zijn zoon om schilder te willen worden. Karel bleef desondanks daaraan onverbiddelijk vasthouden en smaakte binnen korte tijd het genoegen dat zijn vader tot de erkenning van zijn talent kwam. Het getuigde zeker van de vasthoudendheid van Karel Colnot dat hij, ondanks het gemis aan medewerking, aan de door hem gevoelde roeping heeft vastgehouden.
In 1946 was het de schilder Otto de Kat die als eerste schreef dat uit Karel Colnot, de zoon van de bekende Arnout, een verdienstelijk schilder zou kunnen groeien. Als je Karel Colnot naar zijn ontwikkeling als schilder vroeg dan bromde hij altijd wat bescheiden; “Ach, je weet hoe dat gaat. Je bent een beetje aan het schilderen en dan komt Dirk Klomp langs en die vraagt “kijkt je vader er wel eens naar?Daarna is die zelfde Dirk Klomp naar mijn vader gegaan en heeft hem gezegd: “Zeg Nout je mag je wel eens om je zoon bekommeren.
Een beroemde vader hoeft nog geen didacticus te zijn en is lang niet altijd een garantie voor een gedegen opleiding aan huis. Van de reputatie van zijn vader heeft Karel Colnot zich weinig aangetrokken. Karel trok zijn eigen spoor dat voor wat betreft de onderwerpkeuze wel bij de Bergense-School traditie aansloot maar qua uitwerking veel vrijer van opvatting was. Eigenzinnig als hij was heeft Karel zegge en schrijve een keer met zijn vader samen geschilderd. Binnen de korte keren sloegen zij elkaar met het pallet om de oren.
De onderwerpen die Karel Colnot koos zijn klassiek en verwant aan de thema’s van de Bergense-School-schilders: landschappen en stillevens, heel traditioneel. De toon is Frans en voor een Hollandse schilder opvallend licht en zonnig. In zijn beginjaren makte hij veel houtskooltekeningen, net als zijn vader, Leo Gestel en Mommie Schwartz. Alleen werkte hij er niet met zijn duimen in. Hij veegde nooit. Bij Karel bleven de vlakjes heel duidelijk op zich zelf staan.
Omstreeks 1960 kwam Karel Colnot geheel los van de Bergense-School. Geen grote halen, geen zware contouren, maar penseelvoering uitmondend in snelle toetsen, die hij zelf omschreef als “korte rukkies”. In zijn laatste jaren ging Karel heel Cezannesk te werk, met lichte mooie tonen, met diepte en vrijheid
Karel Colnot was de nuchterheid zelve en deed nooit gewichtig over het kunstenaarschap. Zijn manier van werken was eerder vanuit een beredenerend en rustig opgebouwd vakmanschap dan verwant aan het emotionele smeren. Schilderen zou stelde hij, is een vak, zoals elk ander ambacht.
Karel Colnot behoorde tot een groep jonge Bergense schilders, waaronder ook Jaap Sax, Dirk Breed, Jaap Min en Cees Boendermaker, die profiteerden van de verworvenheden van hun voorgangers. Voor velen van hen betekende dit weer een vertrekpunt voor een verdere eigen autonome ontwikkeling.
(bron: Metzemaekers)








Mocht u de door ons aangeboden kunstwerken (voor de veiling afloopt) eerst willen bezichtigen, dan bent u vanzelfsprekend van harte welkom in onze zaak in Purmerend. Graag een berichtje/mailtje vooraf om daar een afspraak voor in te kunnen plannen. Na afloop van de veiling kunt u (afhankelijk van het formaat en de kwetsbaarheid van het betreffende item) kiezen uit diverse verzend (Postnl) /bezorg (Swift of onze eigen koerier) en/of afhaalopties.  Het verpakken gebeurt zorgvuldig en met voldoende materiaal (noppenfolie/mdf-platen) om evt. schade tot een minimum te beperken. Bij meerdere aankopen zullen wij waar mogelijk, gecombineerd verzenden om de kosten voor u zo laag mogelijk te houden. Ophalen kan op ieder gewenst moment tot 1 maand na aankoop! Heeft u langer de tijd nodig is dat ook altijd bespreekbaar.
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Purmerend, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 7,00
Naar België € 15,00
Naar Duitsland € 15,00
Europese Unie € 17,50
Wereldwijd € 20,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .